A 4 leggyakoribb hulladékkezelési hiba

Amikor egy vállalkozás eljut odáig, hogy rádöbben az addigi hulladékkezelési módszerei hiányosságaira és mindezen változtatni szeretne, általában két opció következhet be. Az egyik, hogy gőzerővel igyekszik megtalálni a problémájára a megoldást és él is ezzel a lehetőséggel. A másik pedig, hogy inkább az egész hulladékkezelési kérdést (és sokszor ezzel együtt a megoldást) halogatni kezdi.

Tény, hogy sok vállalkozásnál egyszerűen se idő, se kapacitás nincs arra, hogy a hulladékot megfelelően kezeljék. Így történik az, hogy olyan általános “hibák” lépnek fel a mindennapi működésük során, amelyek hosszú távon komoly problémákat idézhetnek elő.

Most még úgy tűnhet, hogy a különböző hulladéktípusok ömlesztett tárolása a legegyszerűbb. Pedig a rosszul tárolt, laza hulladék elszállítása drága és értékes területet foglal. 
Hogy egy-egy eldobott papír vagy fóliadarab nem okozhat problémát. Pedig tűz- és balesetveszélyes lehet. 
Hogy (egyelőre) elég, ha a dolgozók vagdossák, tépkedik a csomagolóanyagokat, kézi erővel távoli gyűjtőpontokra cipelik a hulladékot. Pedig ez rengeteg időt és energiát vesz el tőlük.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 4  gyakori hulladékkezelési hibát és bemutatjuk a lehetséges megoldásokat, amivel minden problémát meg lehet szüntetni.

1. Rossz szokások

Papír halmok a raktárhelység sarkában, állandóan széteső műanyag fólia hegyek? Kartondobozok egymásba rakosgatva, a hátsó udvaron 5-10 túlcsordult szemetes? Kukában ugráló kollégák, dobozokat kézi erővel hajtogató, aprító dolgozók? Keveredik az újrahasznosítható csomagolóanyag a kommunális szeméttel?

Valljuk be, nem épp a legszerencsésebb hulladékgyűjtési megoldások.

Elsőre talán macerásnak tűnhet megváltoztatni azt, ami eddig így vagy úgy, de működött. Viszont kétségtelen, hogy rövid és hosszú távon a nem megfelelő hulladékkezeléstől el kell búcsúzni, mert rengeteg pénzt, időt és energiát pazarolhatunk el vele.

2. Szelektív hulladékgyűjtés hiánya

Vannak olyan vállalkozások, ahol a nagy mennyiségű hulladékot nem szelektálják, például a kommunális szemét keveredik az újrahasznosíthatóval. Ez probléma többek között azért, mert így a nem szétválogatott hulladék elszállításakor olyanért is fizetünk, amiért pénzt is kaphatnánk. Sokkal egyszerűbb lenne a keletkezés helyén, azonnal külön gyűjteni az értékes, újrahasznosítható csomagolóanyagokat, amelyek már helyben bálákba tömöríthetők.

A szelektív hulladékgyűjtés környezetvédelmi szempontból túl fontos lépés ahhoz, hogy ne akarjunk foglalkozni vele. (Korábbi cikkünket a témában ide kattintva találod.) Egyre több vállalkozás keres meg minket kifejezetten azért, mert a gazdaságossági szempontokon túl, szeretne belevágni a környezettudatos hulladékkezelésbe, így csökkentve ökológiai lábnyomát. Az újrahasznosítható hulladékok szelektív gyűjtésével bárki könnyedén hozzájárulhat egy termék újjászületéséhez, az alapanyagok újbóli felhasználásához és későbbi hasznosításához. 

3. Kockázatos tárolás

Az előbbi két problémából adódik a harmadik: a hulladék nem megfelelő tárolása. A laza csomagolóanyag, ami halmokban áll, tűz- és balesetvédelmi szempontból rendkívül veszélyes. Azzal, ha a dolgozók saját maguk ollóval, sniccerrel a kezükben aprítják a kartondobozokat, műanyag fóliákat, munkahelyi balesetek célkeresztjébe kerülnek. A hulladék nem tömör formában történő tárolása, rendezetlen környezetet, csúnya látványt kelt. Mindez persze higiéniai kockázatokat is rejt magában. Sehol nem szeretik a váratlan munkahelyi ellenőrzéseket, amit aztán rossz esetben magas bírságok követnek…

És miért olyan bosszantó mindez? Mert ezek a kockázatok elkerülhetők lennének.

4. Halogatás

Minél tovább halogatod a megoldást, annál inkább zavarni fog, hogy még mindig nem tetted meg az első lépést annak érdekében, hogy hosszú évekre búcsút ints a hulladékkal kapcsolatos kihívásoknak. 

Minden egyes nappal, amikor legyintesz a hulladékkezelésed hiányosságaira, folyamatosan görgeted magad előtt a gondokat. A halogatás sosem jó módszer, a problémák (sajnos) nem oldják meg saját magukat, sőt, rosszabb esetben egyre nagyobb lehet a káosz, amit később nehezebb lesz megoldani.

Gondoljunk csak bele: a vállalkozások többségénél a fejlődés és a növekedés nagyobb forgalmat, ezzel együtt több árut és még több csomagolóanyagot jelent. Így végül sokkal több hulladék keletkezik majd, amit kezelni kell.

Csak tömören.

Ahogy feljebb írtuk, az első lépés már lehet az is, hogy szelektív hulladékgyűjtésre tér át a vállalkozásod. Ezt követően egyre jobban azt fogod érezni, hogy még többet szeretnél tenni, nyitottá válsz majd olyan megoldásokra, mint a modern hulladékkezelés, a hulladék tömörítése vagy az újrahasznosításban, körforgásos gazdaságban való részvétel. A gazdaságos hulladékkezelés alapfeltétele és lényege, hogy a keletkező hulladékot logisztikai szempontból (tárolás, mozgatás, szállítás) optimálissá tegyük, azaz tömörítsük a térfogatát, amennyire csak lehetséges. 

Vágjunk bele együtt!

Ahány vállalkozás, annyiféle probléma. Mégis, szinte az összes feljebb (vagy más írásainkban korábban már említett) kihívásra a hulladék tömörítése, a térfogat csökkentése jelenti az igazi megoldást. Segítünk modern hulladékkezelésre váltani úgy, hogy azzal azonnal költséget, időt, energiát és értékes helyet spórolhat meg a vállalkozásod.

Ha neked is eleged van a hulladékkezelési problémákból, a magas költségekből, a hely- és munkaerőhiányból, unod a rendetlenséget vagy csak tennél valamit a környezetvédelem érdekében… Akkor itt az ideje, hogy felvedd velünk a kapcsolatot a lenti űrlap segítségével (vagy az [email protected] címen) és élj te is az ingyenes konzultáció lehetőségével!

Az elmúlt 31 év alatt több mint 3200 helyszínen segítettünk. Miért pont a te vállalkozásod maradna ki? 

Bálázógép, hulladéktömörítő