Több mint 40 éve a hatékony és jövedelmező hulladékkezelésért

1971-es alapítása óta az ORWAK úttörő szerepet vállal a nagy teljesítményű hulladékkezelési rendszerek kifejlesztésében, működésének alapjául pedig egy piac diktálta stratégia szolgál.

Az ORWAK több, mint 40 éve élenjárónak számít a környezetvédelem ügyének előmozdításában, illetve segíti ügyfeleit abban, hogy a hulladékkezeléshez kapcsolódó céljaikat a lehető leghatékonyabb, egyben a legjövedelmezőbb módon tudják megvalósítani. A svédországi központtal és gyártó üzemekkel rendelkező cégnek a világ 40 országban vannak jelen képviseletei és a szervizeléssel foglalkozó partnerei.

A jelentős tapasztalatokkal bíró, a világon mindenütt jelenlévő, s piacvezető pozíciót betöltő ORWAK története immár 44 évre nyúlik vissza. A vállalat legfőbb termékeit az újrahasznosítható csomagoló anyag hulladékok és kommunális hulladékok bálázásához, illetve tömörítéséhez nélkülözhetetlen bálázógépek és hulladékprések jelentik.

Innovatív eljárások a hulladékkezelésben

1971-es indulásakor az ORWAK egy újfajta eljárást szabadalmaztatott a hulladék préselés hatékonyabbá tételére, amellyel akkoriban az iparág úttörőjének számított. Az egyszerű, ám igen eredeti ötlet a hulladék zsákokba történő, higiénikus és biztonságos tömörítése volt.

A hulladékmennyiség zsugorodása a préselésnek köszönhetően pedig akár a 10:1-hez arányt is elérhette! Az új és nagyon is innovatívnak számító eljárást több fontosabb kiállításon is bemutatták, amelynek köszönhetően az ORWAK hamarosan – már az 1970-es években – elérte első nemzetközi sikereit, s létrehozhatta viszonteladói (disztribútori) hálózatát szerte Európában.

Az ORWAK első újítása még 1971-ből, a hagyományos zsákos ORWAK 5030 hulladékprés!

Az ORWAK az újrahasznosítási hullám egyik első éllovasának számított: 1978-ban jelent meg a piacon az akkor egyedülállónak számító több kamrás bálázási rendszer elgondolásával. Az új termék egy olyan, több kamrával rendelkező bálázó gép volt, amelyet úgy terveztek meg, hogy az már a hulladék keletkezésének a helyén lehetővé tegye, sőt ösztönözze az újrahasznosítható hulladék szétválogatását és tömörítését. Az elgondolást a későbbiekben tovább tökéletesítették, melynek köszönhetően több új modell is született.

Ezek a mai napig, vagyis több évtized múltán is nagy népszerűségnek örvendenek.

Az 1980-as évek az erőteljes terjeszkedés jegyében zajlottak. Az ORWAK újabb földrajzi területeken jelent meg termékeivel, s azáltal, hogy a legnagyobb szupermarket láncok számára is megkezdte termékeinek beszállítását, gyakorlatilag meghódította a szupermarketek “világát” is. A vállalat 1985-ben tette meg az első lépést az észak-amerikai piac irányába, amikor is megalapította az ORWAKUSA Inc-t.

Az 1990-es években megjelent függőleges egykamrás bálázóival az ORWAK szélesíteni tudta már meglévő termékpalettáját. Széles méretválasztékának köszönhetően az új bálázó gép család megoldást tudott kínálni mind a kisebb, mind a nagyobb volumenben keletkező hulladék kezelésére.

Az ORWAK a környezetvédelemért

A 21. századba az ORWAK már, mint egy, a környezetvédelem ügye iránt valóban elkötelezett vállalkozástudott belépni, amely továbbra is a technikai újítások és fejlesztések élenjárójának számít. A nagy mennyiségben keletkező hulladék kezeléséhez kapcsolódó követelményekhez és elvárásokhoz igazodva az ORWAK a teljesen automatizált megoldásokat nyújtó Brickman brikettező préseket is termék palettájába illesztette.

Az ORWAK-ot 2005-ben vásárolta fel a hulladék kezeléséhez és újrahasznosításához átfogó és fejlett megoldásokat nyújtó, egyben piacvezető pozíciót betöltő Tomra nevű norvég vállalat. Az esemény mérföldkőnek számított az ORWAK 40 éves történetében.

A vállalkozás az elmúlt években dobta piacra az ún. “Csendes Család” termékeit – az elnevezés egy sor gyorsan, rugalmasan és csöndesen működő bálázó gépet takar. A legújabb hidraulikus rendszereknek köszönhetően olyan mértékben sikerült csökkenteni a berendezések zajszintjét, hogy az mára egy hagyományos otthoni mosogatógép zajszintjével vált egyenlővé. A csendes működés nagyban hozzájárul a munkaerő-barát környezet megteremtéséhez, s nem elhanyagolható tényező abban az esetben sem, ha a gépet a vásárlókhoz közeli helyiségben helyezik el, s működtetik.

Köszönhetően annak, hogy a környezet védelmének kérdése a világ számos országában egyre nagyobb jelentőséggel bír, az ORWAK vállalati missziója is napról-napra fontosabbá válik. Egy olyan világban, ahol a kereskedelmi tevékenység minden egyes nap hegységnyi mennyiségű hulladékot termel, az ORWAK tömörítő és bálázó rendszerei elengedhetetlen eszközei, s egyben első állomásai is a hulladékkezelési és feldolgozási láncnak.

A jövő

1971 óta a vállalat csaknem 70 ezer gépet szállított a világ több mint 80 országába. Az elmúlt 40 évben felgyűlt tapasztalatra, továbbá az innováció és a környezet védelme iránti elkötelezettségre alapozva az ORWAK bizakodóan tekint a jövő évtizedek kihívásai elé.

A vezető szerep megtartása érdekében az ORWAK folyamatosan bővíti már meglévő termékeinek választékát és mutat be teljesen új berendezéseket is.

A legújabb ilyen eszköz egy automatikus hulladékgyűjtő edény, az ORWAK 1030, amelyet külső helyiségekben lehet használni. Nagyjából ugyanakkora helyet foglal el, mint egy hagyományos hulladékgyűjtő, ám tárolókapacitása 7-szerese annak! Az ORWAK 1030 tökéletes megoldás lehet nyilvános helyeken és fontos szerephez juthat a gyorséttermek világában is.