ORWAK a világ körül – 1. rész

Az elmúlt közel 50 évben rengeteget tapasztaltunk és dolgoztunk azért, hogy elmondhassuk magunkról: a világ 7 kontinensének mindegyikén ott vannak az ORWAK bálázógépek és hulladéktömörítők. 2019. január 10-én gyártották le a 100.000. ORWAK bálázógépet, amivel egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk a történetünket illetően. Erről nemrég mi is írtunk – ide kattintva olvashatja el a bejegyzést.

Első körben összegyűjtöttünk 5 olyan különleges helyszínt világszerte, ahol ORWAK gépek könnyítik meg az alkalmazottak munkáját és oldják meg a hulladékproblémákat a vállalkozásoknak.

1. Helyi pékség Svédországban

A legelső ORWAK hulladékprés, ami az 1971-es cégalapítást követően otthonra talált.  Svédországban, egy helyi pékségben több mint 45 évig szolgált a tömörítőgép, megkönnyítve az dolgozók napi munkáját egy olyan vállalkozás esetében, ahol a higiénia és a rendezett környezet örök prioritást élvez.

A költségek csökkentése mellett több előnyt is nyújtott a vállalkozásnak:

  • fenntartotta a higiéniát
  • gyorsan megtérülő beruházást eredményezett
  • megfelelt a cég környezetvédelmi elvárásainak
  • megszüntette a rendetlenséget és rengeteg értékes területet szabadított fel
Hulladékprés
A legelső ORWAK hulladékprés
2. Buckingham Palota

Kevés olyan forgalmas hely van a világon, mint amilyen a Buckingham Palota konyhája. A folyamatosan megrendezésre kerülő rendezvények, bankettek, állami látogatások rengeteg embert vonzanak – és még több hulladékot termelnek. Évtizedekkel ezelőtt az ORWAK egyik zsákos tömörítőjét helyezték üzembe a királyi palotában azért, hogy a mindennapokban, nagy mennyiségben összegyűlt kommunális hulladékot kezelje. A hatékonyság és praktikusság első számú szempont volt, így teljesen érthető, hogy zárt rendszerű és higiénikus hulladékkezelési megoldás kellett.

ORWAK hulladéktömörítő a Buckingham Palotában
ORWAK hulladéktömörítő a Buckingham Palotában
3. Antarktisz

Egy ORWAK bálázó a -60 fokos hideget is bőven kibírja! 1999-ben a négy legbátrabb bálázógép szállt partra az Antarktiszon, hogy brit kutatóállomások hulladékproblémáit oldják meg. A világ egyik legelszeparáltabb részén a tengeren olyan vastag a jég, hogy azt egy évben összesen 4-5 alkalommal tudják áttörni a szállítóhajók. A ritka hulladékszállítás miatt a hulladéktömörítés teljesen logikus és hatékony lépésnek bizonyult.

A nagyobb kutatóállomáson az ORWAK 8020-as kétkamrás bálázógép dolgozik, aminek a mai ORWAK 9020-as modell a megfelelője. A kisebb állomáson pedig a 5031E kombinált hulladéktömörítő.

Hulladéktömörítő az Antarktiszon
Hulladéktömörítő az Antarktiszon
Hulladéktömörítő az Antarktiszon
4. ORWAK a Hét tengeren

Rengeteg ORWAK bálázó hagyta már el a svéd gyárat azért, hogy az óceánon utazzon és teljesítsen. A haditengerészeti hajók a Nyugat-Indiát körülövező tengert járják, és szinte egy napra sem állnak le. A hajózásban a mozgás az egyetlen állandó. A fedélzeten az időjárás viszontagságait hősiesen bírja az ORWAK legénység: a bálázók sós levegőben, esőben és szélben is bírják a strapát. Az ORWAK 5030 Marine hulladékprés a folyami és tengeri hajók egyedülálló igényei szerint lett kifejlesztve.

5. USA, Szabadság-szobor

A Liberty Islanden álló Szabadság-szobor New York egyik fő látnivalója, talán a legforgalmasabb központja a világ egyik legnagyobb városának. Évente körülbelül 3,5 millió ember jár turistaként a szigeten, az általuk kidobott PET-palackok mennyiségének kezelése komoly kihívást jelent. A két darab legnagyobb fajlagos tömörítőerejű ORWAK 5070-HDC bálázó végzi a piszkos munkát a látványosságnál. A bálázókat komppal, szétszerelt állapotban szállították a szigetre, ahol gyors üzembehelyezés után több tonna PET-palackot tömörítettek és báláztak össze már az első nyári szezonban.

A cikk folytatása, benne a következő 5 világ körüli helyszínnel, hamarosan következik!

Addig is, kövessen minket Facebook-oldalunkon, ahol folyamatosan frissülő tartalmakat osztunk meg az ORWAK bálázó gépekkel kapcsolatban!