6 tévhit a hulladéktömörítőkről

Minél ismertebbé válik a költséghatékony hulladékkezelés, annál inkább merülnek fel tévhitek a hulladéktömörítéssel kapcsolatosan. Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, és minden tévhitet eloszlatunk.

1. “Csak a nagyvállalkozásoknak van szüksége erre.”
ORWAK POWER 3420 bálázógép, hulladéktömörítő
ORWAK POWER 3420 bálázógép

30 éve vagyunk a piacon, azóta közel 1500 partnerrel állunk kapcsolatban. A legkisebb boltokon, étterem- és szállodaláncokon, kis- és nagykereskedőkön át, egészen a nagy multikig tudunk hulladékkezelési megoldást nyújtani a vállalkozásoknak.

Számukra a hulladék tömörítése minden esetben költséghatékony megoldásnak bizonyul. Hulladékprések használatával a hulladékelszállítás költségeinek akár 60-80%-a megtakarítható, bálázógép esetén az újrahasznosítható csomagolóanyagokból és egyéb termelési hulladékból készült bálák a legkedvezőbb feltételekkel értékesíthetők. Így tehát a magas költségek helyett bevétel is elérhető.

A vállalkozás méretétől és tevékenységétől függően, a hulladék mennyisége és típusa változó, de mindenkinek tudunk hatékony és gazdaságos hulladékkezelésre megoldást ajánlani. A kisvállalkozásoknak kisebb, az egészen nagyoknak pedig fél vagy teljesen automata hulladéktömörítőket. A bálázott csomagolóanyag átvételére (értékesítésére) pedig az egész országban tudunk partnercéget ajánlani.

2. “Nem éri meg”

Ahogy feljebb is írtuk, hulladékprés használatával a költségek 60-80%-a megtakarítható, bálázógép esetében pedig az újrahasznosítható csomagolóanyagokból készült bálák értékesíthetők, ami plusz bevételt jelent. Vállalkozásoknál természetesen eltérő a megtérülés gyorsasága, azonban a hulladéktömörítők költséghatékony és gazdaságos működését szinte az összes partnerünk tapasztalja.

3. “Drágák az eszközök”

Azoknál a kisvállalkozásoknál, ahol kevés hulladék keletkezik (pl. heti egyszer ürít 1 darab kukát a szolgáltató), nyilván lassabb a berendezések megtérülési ideje. Ezek az eszközök inkább azoknál térülnek meg igazán, ahol több kukát, konténert akár heti több alkalommal üríti a szolgáltató. A vállalkozások többségében, ahol viszont nagyobb mennyiségben keletkezik hulladék, ott a költségek drasztikus csökkenése, vagy a plusz bevétel jóval rövidebb idejű, általában 1-2 éves megtérülést eredményez. Ez a befektetés tehát – a mai banki betéti kamatokkal ellentétben – 50-100%-os éves hozamot jelent.

És mindehhez még beruházni sem feltétlenül szükséges, hiszen bérleti konstrukcióban a bérleti díjakon felül, nagyságrendekkel csökkenthetők a hulladékkezelési és szállítási költségek.

4. “Többet kell fizetni a hulladék elszállításáért, mert a szolgáltató plusz díjat számít fel.”

Mivel a szolgáltatók ellenérdekeltek, ezért sokszor mindent elkövetnek, hogy a hulladékkibocsájtókat eltántorítsák a hulladékprés használatától. Miután ugyanazt a hulladékmennyiséget a jelentős térfogatcsökkenésnek köszönhetően jóval kevesebb alkalommal vagy kevesebb edény ürítésével kell, hogy elszállítsák, ezért van, ahol a szabvány kukába (240-1100 l) tömörítő hulladékprést használókat előtömörített hulladék elszállításakor felárat számíthatnak fel. Még ebben az esetben is, ha 1:4 arányú tömörítéssel, illetve térfogatcsökkenéssel számolunk, radikálisan csökkenthetők a költségek.

5. “Hulladékprések használatakor sérülnek a kukák”

Az ORWAK hulladékprések úgy illeszkednek a szabvány kukákhoz, hogy azokban ne essen kár. Minden ORWAK eszköz egy sor biztonsági elemmel van felszerelve, amelyek tömörítés közben védik a kukákat, illetve csak a kukák megfelelő pozíciójában engedik a tömörítést. Például, 1100 l-es, kerekes kukák esetében tömörítés közben a kerekek a levegőben vannak, azaz nyomás nem rájuk nehezedik.

6. “Nehéz, bonyolult a használatuk!”

A hulladéktömörítők kezeléséhez semmiféle képzettség vagy szaktudás nem szükséges, használatuk rém egyszerű. A bálázógépeket a hölgy dolgozók is könnyen használhatják, az kisebb bálázógépek esetében az állítható bálaméret és bálasúly is nekik kedvez. Sőt, a kész bálákat bálamozgató kiskocsival még könnyebb  mozgatni és szállítani.

Ha továbbra is kérdések merülnének fel benned vagy bizonytalan vagy, hogy mi lenne a legjobb megoldás számodra, kérd ingyenes konzultációnkat, próbáld ki az ORWAK hulladékpréseket és bálázógépeket ingyen!