A 7 leggyakoribb hiba, amit hulladékkezelésben el lehet követni

1. Nyugodtak, mert már van valamilyen szerződésük

Talán azt hiszik, a jelenlegi rendszer évekkel ezelőtti kialakítása megfelelő. Szerződést kötöttek egy szolgáltatóval, aki így vagy úgy, de megoldja helyettük a hulladékkezelést. Elárulunk egy titkot. A szolgáltatóknak nem érdeke a korszerű hulladékgazdálkodás bevezetése az ügyfeleknél. Azért, mert a kevesebb hulladékért kevesebb kezelési díjat számíthat fel, az elavult géppark cseréje és az ügyfél kényelmét szolgáló korszerű berendezések biztosítása extra kiadásokkal jár. A szolgáltatónak ez nem éri meg. A hulladék viszont az Ön cégéé, ahogy a költségek és a bevételek is. Döntse el Ön, hogyan és mivel kezeli a hulladékot! Tartsa a saját érdekeit szem előtt, nem pedig a szolgáltatóét.

2. Nem tudnak róla, hogy van más megoldás

A  szállítási és kezelési költségének csökkentésén túl, a hulladékból származó bevételszerzésre is van lehetőség. Egyetlen feltétele, hogy csökkentsék a laza szemét térfogatát. Hiba, ha nem nyitottak a téma felé, és elzárkóznak annak megismerésétől. Az új módszerek bevezetése és a modern hulladéktömörítő eszközök használata nem ördögtől való.

3. Ingyen odaadják az újrahasznosítható hulladékot “valakinek”
Bálázógép, hulladéktömörítő

De kinek? Kisebb cégeknél (például éttermeknél, boltoknál) ez általában magánszemély, nagyobb vállalatoknál egy begyűjtő, kereskedő cég, a legnagyobbaknál pedig hulladékkezelést végző szolgáltató.

Az értékes csomagolóanyag hulladékot, papírt, kartont, műanyagokat stb. évente több százezer, de akár milliós összegben lehet “összebálázni”. Ehelyett inkább ingyenodaadják másnak, mondván le van a gond vele, vigyék csak el, és szabaduljunk meg tőle gyorsan.

4. Nem gyűjtik szelektíven a hulladékot

Drága hiba, meg kell hagyni. Ha az újrahasznosítható anyagok a kommunális hulladékba kerülnek, az duplán költséges, hiszen nem csak pénzt nem kap érte a vállalkozás, de a szemétszállítási díj is nő, plusz a környezetet is károsítják vele. Tehát:

  • a vegyes hulladék csak több kuka vagy konténer ürítésével, magas költségeken szállítható el,
  • a kukásautó szennyezi a levegőt,
  • több hulladék kerül az égetőbe,
  • újrahasznosítás hiányában több fát vágnak ki, és még több műanyagot gyártanak.
5. Munkaerő-hiányra panaszkodnak

Számos cég azért nem nyitott a korszerű hulladékkezelésre, mert nincs külön alkalmazott, aki a berendezéseket kezelné. Persze, hogy nincs, hisz most is azzal foglalkoznak, hogyan hajtogatják, gyűrik, tapossák és szabdalják a csomagolóanyagokat.  Ez rengeteg munka, ami azonnal megszűnne, ha a hulladékokat bálázógép tömörítené. Sőt, megszűnne a rendetlenség, több értékes terület szabadulna fel, és még az alkalmazottaknak sem kéne a szeméttel foglalkoznia. A berendezések használata hely-, idő- és energiatakarékos, plusz biztonságos is.

Bálázógép, hulladéktömörítő
6. Tömörítős konténert használnak

Nem rossz, de a legdrágább megoldás. És van ennél jobb. A préskonténer használata több szempontból is macerás, egyrészt nagyon költséges, másrészt csak kültéren, messze a szemét keletkezési helytől telepíthető, továbbá az ügyfél függ a szolgáltatótól. Még azt sem lehet ellenőrizni, pontosan mennyi hulladékot gyűjtöttek össze.

Utóbbi például pénzkiesés lehet. Ha a hulladékot nem mérik rendszeresen (az anyag fajtájától függően), nem ellenőrzik az elszámolást, súlyos összegek szivárognak el a cég kasszájából.

7. Finanszírozóra vagy pályázatra várnak

Egyes cégek nem tudnak, nem akarnak beruházni eszközökbe, vagy kedvező pályázati lehetőségekre várnak. Ez idő alatt viszont rengeteg pénzt költenek el feleslegesen, ahelyett, hogy bevételt termelnének belőle.

Ha a fenti 7 hibából legalább 2 miatt magára ismert, vagy csak szeretné hatékonyabbá tenni cége hulladékkezelését, mi segítünk.

Kérjen személyes konzultációt, amely díj- és kötelezettségmentes. Szakértő kollégáink megnézik a hulladékokat, a mennyiségeket, fajtákat és a tárolás módját is. Felmérik az egész folyamatot, majd javaslatot tesznek. Ezek azonnal átültethetők a gyakorlatba, és rövid időn belül eredményesen alkalmazhatók.