A nagy bálázó körkép

Tudomásunk szerint a bálázógépekkel kapcsolatosan még senki nem írt egy igazán korrekt és mindent (is) összefoglaló anyagot. Ezen az égető hiányosságon felbuzdulva úgy döntöttünk, itt az ideje pótolni az űrt: megírjuk az első nagy bálázó bibliát. (Igen, ez most hosszú lesz.)

Mire jó egy bálázó? Milyen hulladékhoz milyen típust érdemes választani? Egyáltalán, miért kell a hulladékot tömöríteni és milyen vállalkozásoknak jelent azonnali megoldást a modern hulladékkezelés? Sok-sok kérdés, amikre számtalanszor adtunk már választ itt-ott, így egyben azonban még soha. 

Kezdjük is a legelején, az egyik legfontosabb kérdéssel:

miért kell a hulladékot tömöríteni? 

Ha nagyon lényegretörően és egyszerűen akarnánk elmondani, akkor nagyjából arról van szó, hogy minél kisebb a hulladék térfogata, annál:

 • kisebb helyet foglal,
 • olcsóbb a kezelése (tárolás, mozgatás, szállítás,),
 • több ideje, energiája marad a dolgozóknak a valódi munkájukra, 
 • biztonságosabb a tárolása,
 • rendezettebb, higiénikusabb lesz a munkakörnyezet,
 • többet tehetünk a környezetvédelemért.

Ennél azért érdemesebb egy kicsit távolabbról indítanunk, így először a probléma forrását kell elemeznünk, ami nem más, mint

a nem megfelelően kezelt (jellemzően) újrahasznosítható csomagolóanyag vagy más gyártás, termelés során keletkező tömöríthető hulladék. 

Újrahasznosítható hulladék kezeléséhez válasszon ORWAK bálázógépet!

Ezzel kapcsolatban a top 3 leggyakoribb probléma, amivel a vállalkozások megkeresnek minket:

 • Nem férnek el a “szeméttől”.
 • Drága a hulladékszállítás.
 • A dolgozók a hulladékkezelésre pazarolják az idejüket.

Ezek közül már egy is okot adhatna arra, hogy a hulladék térfogatának csökkentésén kezdjünk elmélkedni, hát még akkor, ha egyszerre több probléma jelentkezik. És általában több szokott, a top 3-hoz még pluszban csatlakozik jó pár dolog:

 • Túl sok értékes helyet foglal el a szemét. 
 • Nincs szelektív gyűjtés, így az újrahasznosítható csomagolóanyag a többi szemét közé kerül. 
 • Rendezetlen a munkakörnyezet. 
 • Nem megfelelő a higiénia.
 • Tűzveszélyes a hulladéktárolás. 
 • A dolgozók baleset veszélynek vannak kitéve. 
 • Különböző bírságokat kell fizetni. 

Nem az a lényeg, hogy mekkorának tűnik a probléma, mondván “még nincs akkora baj”. Sokkal inkább az, hogy mit hajlandó megtenni egy vállalkozás azért, hogy ebből a valós vagy vélt állapotból ne legyen rövid időn belül egyenesen katasztrófa. 

HULLADÉKPRÉS

A megoldás ugyanis nem az, ha veszünk még 3-4 kukát, hogy abban gyűjtsük a hulladékot. Ideig-óráig valóban könnyíthet a helyzeten, de ez csak tüneti kezelés, hosszú távon nem fog maradandó változást hozni a mindennapokban. 

Legyen szó bármilyen méretű és tevékenységű vállalkozásról, ha a hulladék kezelése (tehát például a magas költségek, időhiány, hulladékgyűjtés és tárolás stb.) gondot okoz, akkor nincs mese, a szelektív válogatást követően a csomagolóanyagok térfogatát bálázó géppel (más szóval hulladéktömörítővel) kell csökkenteni

Oké, de mire jó egy bálázó? Mik az előnyei? 

Egy bálázó arra jó, hogy az említett hulladékkezelési problémákat azonnal, helyben megoldja. Az a feladata, hogy a jellemzően újrahasznosítható csomagolóanyag hulladékból nagy sűrűségű bálákat készítsen, tehát (a bálázógép és a hulladék típusától függően) jelentős mértékben, akár minimum 1:10-1:20 vagy akár ennél jóval nagyobb arányban csökkentse a hulladék térfogatát. (A hulladékprés ezzel szemben arra hivatott, hogy a kommunális hulladékot tömörítse – ide kattintva bővebb információkat találsz ezzel kapcsolatban.) 

Hulladékkezelés, hulladéktömörítő, bálázógép

A lényeg, hogy az újrahasznosítható csomagolóanyag értékes, aminek nem szabad a többi szemét közé kerülnie. 

Miért? Azért, mert amúgy laza állapotban borzasztó drága az elszállítása, szinte értéktelen a hulladék. Szemétként pedig úgy fizetünk az elszállításáért, amiért a bálázott formában pénzt is kaphatunk. 

A bálázógéppel készült bálák mozgatása, tárolása, szállítása jóval egyszerűbb, de költséghatékonyabb is, ami végül nem csak a vállalkozás bankszámlájára lesz pozitív hatással, de többek között a munkaerő kihasználásra is.

Miért jobb egy bálázó, mint a dobozokon ugrálás? 

Versenyeztessünk meg két hulladékkezelési módszert: 

 • Az alkalmazottak a dobozokon ugrálnak, hajtogatnak, gyömöszölnek, fóliákat vagdosnak, kukákat tologatnak jobbra-balra. 
 • Az alkalmazottak a csomagolóanyagokat a bálázó kamrájába dobálják, becsukják az ajtót, majd a tömörítés automatikusan elindul és kész a bála. 

Az első opció akkor működhet, ha egy nap kb. 5 dobozt kell “kézzel” tömöríteni, heti egyszer szállítják el összesen 2 kuka tartalmát. Minden más esetben állandó a balesetveszély, a kukák rengeteg helyet foglalnak el, mindenki ideges: a dolgozók a rájuk erőszakolt kellemetlen feladatok, a főnökség meg a magas költségek és felesleges kiadások miatt. Persze, valaki valahogy mindig “kezeli” a problémát, bár ez egész egyszerűen nem más, mint

káosz huszárság. 

A második módszer ezzel szemben valódi megoldást nyújt, ami hosszú távon számos pozitív hozadékkal jár együtt. A hulladéktömörítés előnyeit már bemutattuk korábban, így nem ismételnénk feleslegesen magunkat. 

A te vállalkozásodnál mi a helyzet, az első vagy a második módszerrel operáltok? 

Ha előbbi, akkor van egy dedikált személy, aki a szemétügyeket intézi? Értsd: dobozokat, kartontálcákat hajtogat, fóliát aprít ollóval, kukákat tologat egyik sarokból a másikba… de valójában teljesen mindegy, hogy hova tolja őket, mert úgyis mindig, mindenhol útban vannak. Ha nem a kukák, akkor a csomagolóanyag-kupac, amit általában rövid időn belül sikerül feltornázni a mennyezetig. 

Vagy nálatok mindig az csinálja ezeket, aki éppen “ráér”? És mivel úgyis “mindenki felelőssége a szemétkérdés”, ezért tulajdonképpen mindenkinek a feladata, hogy a valódi munkája mellett (közben, alatt vagy után) még a hulladékra is szánjon időt és energiát. 

Persze, 10-20 darab PET-palackból kézzel is ki lehet csavarni az utolsó szuszt, de amikor már százas, ezres nagyságrendről (pl. üdítőital gyártásnál, vendéglátásban stb.) van szó, nagy valószínűséggel soha nem lesz belőle ilyen:

PET palackból készült bála, bálázógép, hulladéktömörítő

Ugye érted már, hogy miről van szó? 

A “kézi” hulladékkezelésnél nagyobb időrabló aligha létezik, ami nem csak a dolgozóknak ad felesleges plusz feladatot, de munkavédelmi szempontból is erősen kifogásolható. 

Ha eddig azt hitted, hogy a dobozokon ugrálás a legegyszerűbb “hulladéktömörítési módszer” és hogy ennél gyorsabb módja úgysincs annak, hogy minél kisebb térfogatúra nyomorgasd a csomagolóanyagokat, akkor van egy szuper hírünk: 

az ORWAK bálázógépek használatánál semmi nem gyorsabb vagy egyszerűbb.

Egyrészt azért, mert a kezelőfelületük végtelenül felhasználóbarát és könnyen értelmezhető, így bárki tudja használni őket. Másrészt pedig azért, mert a kezelőnek semmi dolga nincs, csak a kamrába dobni a bálázandó hulladékot és megnyomni egy gombot, a gép pedig magától intézi a többit. Az ORWAK bálázógépek például teljesen testre szabhatók: beállítható a tömörítő erő, a bálasúly és a bálaméret is.

Na igen, többek között ezért jobb bálázógépet használni, mint dobozokon ugrálni. 

Hogyan és miért csökkennek a hulladékkezelési költségek, ha bálázót használsz? 

Fogadjunk, benned is felmerült már, hogy azt a több tíz vagy akár több százezer forintos hulladékszállítási költséget, amit valamelyik szolgáltatónak fizetsz havi rendszereséggel, sokkal szívesebben költenéd másra. Például béremelésre, fejlesztésre vagy bármi olyanra, aminek értelme is van

Most képzeld el azt, hogy ez a vágyad megvalósítható

Ha az újrahasznosítható csomagolóanyagokat nem dobod a többi szemét közé, hanem megfelelően, tehát szelektíven gyűjtöd és bálázóval tömöríted nagy sűrűségű bálákba, akkor többek között a következő tételeken fogsz spórolni: 

 • A hulladékszállításon. Lassabban telnek majd meg a gyűjtőedények, így kevesebbszer kell elszállítani a szemetet, tehát olcsóbb lesz a procedúra. Csak olyan dologért fogsz fizetni, ami valóban szemétként végzi. Ha saját magad szállítod a hulladékfeldolgozóhoz az értékes csomagolóanyagot, akkor töredékére csökken a szállítási költséged, így a szállító autód maximális kapacitását ki tudod használni. 
 • A bérleti díjon. Ha eddig a szemetet 20 kukában vagy konténerben gyűjtötted az udvaron/raktáradban, akkor ezek számának redukálásával arányosan a szükséges hely is csökkenthető majd, így a jövőben bérelhetsz kisebb raktárat vagy telephelyet. Sok szolgáltató a szállítási díj mellett kuka/konténer bérleti díjakat is számol fel. Tehát ha kevesebb edényre van szükséged, óriási összegeket spórolhatsz.  
 • A dolgozók bérén. Ha a munkavállaló arra pazarolja a munkaidejét, hogy a hulladékkal foglalkozik, kevesebb ideje marad a saját feladataira. Ha utóbbit nem végzi el időben, túlóráznia kell, ami plusz költséget jelent.

Az ORWAK bálázógépek és hulladékprések bármelyik konstrukcióban kitermelik az árukat, válaszd bármelyiket is: kedvezményes vérel, bérlet, tartós bérlet, részletfizetés, te döntesz. Azok a partnereink, akik a bérletet választják, legtöbben a havi bérleti díjat már a bálázógéppel vagy hulladékpréssel megtakarított összegből fedezik.

Minden forint, amit nem költesz el a nem megfelelő hulladékkezelésre, növeli a megtakarításaid. Arról nem beszélve, hogy a bálák értékesítéséből akár plusz bevételed is lehet, amiről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Milyen vállalkozásoknak ajánljuk? 

Nincs olyan, hogy túl kicsi egy vállalkozás, olyan pedig végképp nincs, hogy túl nagy. Nem a méret a lényeg, hanem a hulladékkezelés és az azzal kapcsolatos problémák, amikre megoldást kell találni. 

Épp ezért szoktuk mondani, hogy bálázógépre minden olyan vállalkozásnak szüksége van, ahol az újrahasznosítható csomagolóanyag (vagy a kommunális hulladék) kezelése bármilyen formában is, de gondot okoz. 

Természetesen van különbség egy KKV és egy multi között, ugyanis a keletkező hulladék típusa és mennyisége, a telepítési helyszín, a helyi adottságok is abszolút befolyásolják, hogy milyen bálázóra van szükség. Ahogy az élet számos más területén, úgy itt is igaz, hogy

ami az egyik helyen beválik, az nem biztos, hogy a másiknál is működik majd. 

Többek között ezért sem tudjuk azt mondani, hogy minden kisebb vállalkozásnak az ORWAK 3110 “Kis kedvenc” bálázóra van szüksége (hiába ez a legnépszerűbb termékünk – katt), ahogy azt sem mondhatjuk, hogy sok hulladékra csak az automata rendszerek jöhetnek szóba. 

Ennél összetettebb a dolog, ezért is vagyunk annak a hívei, hogy először egy ingyenes konzultáció keretein belül felmérjük a vállalkozás jelenlegi hulladékkezelését, majd ennek megfelelően az egyedi igényekre szabott megoldási javaslatot adunk. Ide kattintva tudod felvenni velünk a kapcsolatot.

Bálázógépek, hulladéktömörítők, modern hulladékkezelés, ORWAK bálázó
Milyen csomagolóanyagokat lehet bálázni?

(Bár talán egyszerűbb lenne azt megkérdezni, hogy milyet nem…)

Ahogy korábban már volt szó róla, a bálázógépek feladata, hogy a jellemzően újrahasznosítható csomagolóanyag vagy egyéb gyártás, termelés során keletkező hulladékot tömörítsék nagy sűrűségű bálákba. A hatékonyság maximalizálásának érdekében mindenkinek azt szoktuk javasolni, hogy mindenképpen oda telepítsék a bálázógépet, ahol a hulladék keletkezik, így nem kell egyik helyről a másikra cipelni, szállítani a csomagolóanyagokat.

Igen ám, de felmerül a kérdés, hogy pontosan milyen hulladékokról van itt szó?

Az emberek többségének valószínűleg a papír és a műanyag jut eszébe, ha újrahasznosításról és/vagy csomagolóanyagokról van szó. Nos, ez a gondolat szösszenet tökéletesen alátámasztja azt a tényt, hogy a leggyakoribb újrahasznosítható csomagolóanyagok, amiket bálázni szokás… dobpergés…

a papír (mármint inkább a hullámkarton) és a műanyag. 

Ez azonban nem azt jelenti, hogy mást ne lehetne bálákba tömöríteni. Lehet, csak sokan nem tudnak róla. 

A legnépszerűbb csomagolóanyag hulladékokon kívül például más típusú műanyagokat (pl. PP, PE stb.) aludobozokat, flakonokat, PET palackot, big bag vagy műanyag zsákot, pántolószalagot, textilt, néhány típusú szivacsot, lemezhordót, Tetra Pak-ot stb. is lehet tömöríteni. A lista szinte végtelen. Ha ezeknél különlegesebb anyagról van szó, érdemes felvenni velünk a kapcsolatot (itt), mert biztosan tudunk segíteni. 

Raklap, bála, bálázógép, hulladéktömörítő
Bálázó, de melyik? 

Laikusként nehéz dönteni, mi is tudjuk. Főleg, hogy több mint 60+ ORWAK modell (és azoknak a különböző kivitele) áll partnereink rendelkezésére. 

Ha az előbbiekben figyelmesen olvastál (és nem csak a nagybetűs headline-okat görgetted át…), akkor bizonyára neked is feltűnt, hogy sokféle hulladék létezik. 

Ennek értelmében sokféle megoldás is létezik, amit az alábbi tényezők befolyásolnak:

 • a hulladék típusa és mennyisége, 
 • a hulladék keletkezésének gyakorisága és helye, 
 • az elvárt bálaméret és bálasúly, 
 • a bálázó telepítésének tervezett helye,
 • és így tovább…

Ne aggódj, nem kell mindennel képben lenned. Szakértő kollégánk már 2-3 kérdésre adott válasz alapján meg tudja mondani, hogy melyik ORWAK bálázó gép(ek) jöhet(nek) szóba a vállalkozásod esetében. 

A hazai piacon az ORWAK termékpalettája a legszélesebb, az egyszerűbb hulladéktömörítőktől kezdve, a speciális eszközökön át, egészen a komplex rendszerekig minden megtalálható a választékunkban.

A bálázók többféle szempont szerint csoportosíthatók, mi most egy általános kategorizációt választottunk. Ezek alapján 3 nagyobb kategóriába soroljuk őket, amelyek a következők: 

Függőleges bálázók 

A hagyományos függőleges bálázók a vállalkozások méretétől és tevékenységétől függetlenül jelentenek azonnali megoldást a hulladékproblémák kezelésére. A kis- és közepes mennyiségű, elsősorban újrahasznosítható csomagolóanyag hulladék kezelésére alkalmas ORWAK bálázógépek széles választéka segíti a különböző tevékenységű vállalkozásokat. Ezek az eszközök kb. 50-500 kg súlyú bálákat készítenek, a nagyobbak már EUR raklap méretűeket.

Bálázógép, raklap, bála

Az általános csomagolóanyagokon (pl. karton, műanyag, PET stb.) túl vannak különlegesebb hulladékok, amelyekhez már speciális hulladéktömörítő lesz szükséges. A “különlegesebb” alatt pedig az olyan hulladékokra gondolunk, mint például az élelmiszerrel szennyezett vagy veszélyes hulladéknak számító csomagolóanyagok, azok a selejtes italos dobozok, amelyek még folyadékot tartalmaznak és így tovább. Ilyen esetben a speciális bálázógépek jöhetnek szóba, például egy két (vagy több) kamrás galvanizált verzió.

Bálázógép, hulladéktömörítő, galvanizált bálázó

Az említett többkamrás bálázók (katt) hatékonyság szempontjából talán még kézenfekvőbb megoldásnak tűnnek. A kamrák fölött csak a könnyen mozgatható présfejet kell elhúzni és egyetlen gombnyomásra indulhat is a tömörítés. A kamrákban külön-külön, szelektíven gyűjthető a hulladék, így nem kell a kukákkal és a csomagolóanyagok ide-oda pakolásával sem bajlódni. Mondhatni mini válogatóműként funkcionálnak. 

De van olyan ORWAK eszköz, ami egyszerre bálázógép és hulladékprés is (katt), például az ORWAK 5031. Bálázhatod a kisebb mennyiségű csomagolóanyagot, de ugyanazzal a géppel műanyag zsákba tömörítheted a hulladékot. Nem véletlen, hogy a népszerű gyorsétterem láncok (McD, KFC, BK) csak ezt a típust választják. 

Egy speciális betéttel az ORWAK POWER 3420 (katt) bálázó alkalmas lesz arra, hogy a csomagolóanyag bálázásán túl, akár a szabvány 200 l-es fémhordókat pogácsákká tömörítse (katt). Az összes hagyományos bálázógépünket itt találod

Vízszintes bálázók: fél- és teljesen automata megoldások

A vízszintes bálázók már egy komolyabb kategória. Ezeket a berendezéseket a nagy mennyiségű és folyamatosan, általában gyártás, termelés során keletkező, jellemzően újrahasznosítható csomagolóanyagok, de más hulladékok kezelésére is tervezték. Ahol több 100 kg vagy akár több tonna hulladékot kell kezelni, ott bizony szintet kell lépni: jöhetnek a fél- és teljesen automata megoldások. 

A félautomata bálázógépek (katt ide vagy ide) típustól függően több 100 kg súlyú, nagy sűrűségű, ipari bálákat készítenek. Azért is félautomata, mert a kötözés ugyan manuálisan történik, de a teljes tömörítési folyamat automatikus. 

Ezzel szemben, a teljesen automata bálázógépek (katt) már a kötözést is automatikusan végzik, tehát a kezelőnek semmilyen feladata nincsen azon kívül, hogy a hulladékot a bálázógép garatjába juttassa. Ezeknél az eszközöknél már a start gombot sem kell megnyomni. 

Automata bálázógép, vízszintes bálázógép, bálázó, hulladéktömörítő

Mind a fél, mind a teljesen automata megoldás esetében a hulladék töltése történhet ugyan kézzel, de azért vannak ennél komplexebb megoldások is, például szállítószalaggal, edénybeöntő szerkezettel vagy egyéb módon, amelyek a hatékonyságot és a gyorsaságot segítik elő.

Hogy mikor érdemes ilyen kapacitású bálázógépben gondolkozni?

Egyrészt akkor, ha a keletkező hulladék mennyisége indokolja és/vagy a munkaerő kapacitás és az idő megfelelő kihasználására van szükség. Nem ritka ugyanis, hogy egy vállalkozás több függőleges bálázót cserél le fél- vagy teljesen automata rendszerekre, aminek az egyik oka pont az, hogy több személy teljes munkaidejét kiváltsák. 

Félautomata bálázógép, hulladéktömörítő
Brikettáló gépek

A brikettáló gépek elsősorban az olyan hulladékok kezelésére alkalmasak, amelyek kezelésekor elvárás a minél nagyobb arányú térfogatcsökkenés. Ez az igény abszolút kielégíthető, hiszen az ORWAK brikettálók akár 1:50 (!) arányban képesek tömöríteni a különböző hulladékokat. A kész brikettek a legnagyobb arányú térfogatcsökkenésnek köszönhetően a leggazdaságosabban mozgathatók, tárolhatók és szállíthatók. 

Egy brikettáló az üres és folyadékkal teli PET, alu doboz vagy más csomagolóanyagok legnagyobb arányú térfogatcsökkentését teszi lehetővé úgy, hogy a folyadék megfelelő elvezetéséről is gondoskodik. A brikettáló gépeket ide kattintva találod. 

Hulladékfeldolgozó
Melyek a legnépszerűbb bálázók a hazai piacon? 

Az ORWAK hulladéktömörítők több mint 3000 hazai felhasználónak segítenek a hulladékkezelési problémák megoldásában. 

Partnereink körében például az ORWAK 3110 kis bálázógép az egyik legkedveltebb típus, amelynek számos oka van, ezekről ide kattintva olvashatsz bővebben is.

Ha nagyobb teljesítményű eszközökben gondolkozunk, akkor kétségtelenül az ORWAK POWER család tagjai foglalják el a második helyet a rangsorban, amelyekkel már a közepes-nagyobb mennyiségű csomagolóanyag hulladék raklap méretű bálákba tömöríthető.

Az ORWAK eszközöknél (a svéd tervezésnek és a skandináv filozófiának köszönhetően) a munkavédelem és a felhasználóbarát kezelés kiemelten fontos. A hulladéktömörítők használata egyáltalán nem egy bonyolult feladat, így bárki könnyedén használhatja őket.

Bálázógép, hulladéktömörítő, ORWAK 3110 kis kedvenc bálázó

Bálázó vagy hulladékprés? 

Tegyünk egy kis kitérőt. Biztos feltűnt, hogy eddig leginkább az újrahasznosítható csomagolóanyagokról és annak kezeléséről volt szó, hiszen a bálázógépek az ilyen típusú hulladékok nagy arányú tömörítését teszik lehetővé. Van azonban a hulladéktömörítőknek egy másik típusa is

a hulladékprések. 

Sok újdonság nincs benne, hiszen pont ugyanaz a feladata, mint egy bálázónak: hogy tömörítse a hulladékot, amennyire csak lehetséges. Igen ám, csak épp más típusú hulladékot! 

A hulladékprések a kommunális hulladékot tömörítik közvetlenül szabvány kukákba (240 l – 1100 l) vagy műanyag zsákba, ezzel is biztosítva a maximális higiéniát. Képzeld el azt az ideális állapotot, hogy az eddigi 8 kuka helyett csak 2-3-ra van szükséged. Hogy nem csak a kukák darabszáma és/vagy ürítési gyakorisága csökken majd, hanem 65-75%-kal a hulladékszállítási költségek is – mindez hulladékpréssel lehetséges. 

Ha többet szeretnél tudni az ilyen típusú hulladéktömörítőrőkről ide kattintva találsz bővebb információt róluk. 


Bálázás + újrahasznosítás = környezetvédelem

A szelektív gyűjtéssel megmenthetünk minden értékes anyagot attól, hogy a lerakóba kerüljön, ahol aztán valamilyen környezetkárosító módon megsemmisítik. A minél nagyobb arányú újrahasznosítással, a körforgásos gazdaságba való részvétellel levegővételhez juttathatjuk a bolygót, hiszen sokkal kevesebb új, elsődleges nyersanyagra lesz szükség az új termékek előállításához. 

Az egész hulladéktömörítési procedúra talán legszebb és egyik legpozitívabb része pont a végeredménye, ami nem más, mint az újrahasznosítás. Azzal ugyanis, ha a szelektíven gyűjtött újrahasznosítható csomagolóanyagot vagy akár a más értékes gyártási, termelési hulladékot nem dobjuk a többi közé, hanem nagy sűrűségű bálákba tömörítjük bálázógéppel, az újrafeldolgozási és újrahasznosítási folyamatokat egyszerűsítjük meg. 

Amellett pedig, hogy a Föld amúgy is véges energiaforrásaival takarékoskodhatunk, a CO2 kibocsátást is csökkenthetjük, ugyanis minél lassabban telnek meg a kukák, annál kevesebbszer kell majd üríteni azokat. Így a kukás autó is ritkábban fordul. 


Mindent összevetve… 

A fentiekben igyekeztünk mindent összefoglalni a modern hulladékkezelés egyik alappilléréről, a hulladéktömörítésről. Ehhez olyan eszközökre, jelen esetben bálázógépekre van szükség, amelyek a csomagolóanyagok minél nagyobb arányú tömörítését teszik lehetővé.

A bálázógép használatának előnyeit a cikk elején kiveséztük, ezért végezetül csak annyit mondanánk, hogy ez tényleg egy olyan megoldás, amivel mindenki jól jár: te, a vállalkozásod, a dolgozók, a pénztárcád és a bolygó is. 

Úgy érezzük, minden fontos információt összegyűjtöttünk neked, mégis, ha bármilyen kérdésed lenne, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot. Ha pedig eldöntötted, hogy hosszú távon oldanád meg vállalkozásod hulladékkezelését, egy ingyenes konzultáció keretein belül mindenben segítünk. 

Ha tetszett a cikk vagy ismersz olyat, akinek hasznos lehet, oszd meg vele a lenti gombok egyikével!