Bálázógép kontra préskonténer

Sokszor merül fel a kérdés azokban, akik ún. tömörítős  konténert (préskonténert) használnak vagy éppen annak üzembeállításán gondolkodnak, hogy vajon létezik-e annál jobb megoldás? Ennek eldöntéshez adunk néhány gyakorlati tanácsot, illetve megmutatjuk, hogy a bálázógépekkel milyen előnyökkel számolhat  a tömörítős konténerekkel szemben.

1. Kisebb helyigény

A legnagyobb bálázógép is kevesebb helyet foglal, mint bármelyik préskonténer!

2. Egyszerű mozgathatóság

A bálázógép békával vagy targoncával egyik helyről a másikra könnyen áthelyezhető, míg a préskonténer mozgatásához speciális ún. “multi-liftes” szállítójármű, és külső segítség igénybevétele szükséges.

ORWAK POWER 3420 bálázógép, hulladéktömörítő
ORWAK POWER 3420 bálázógép
3. Teljes anyag-átláthatóság

A bálázott anyag átlátható, ellenőrizhető miután külön anyag fajtánként készülnek a bálák. A préskonténerben gyűjtött hulladékok keverednek, nem látni mi van a konténerben, és melyik anyagból mekkora a mennyiség, mennyi a súlya, mi a tényleges átvételi értéke.

4. Hulladék súlyának ellenőrzése

Bálázógéppel elég egy bálát megmérni, majd a bálákat megszámolni. Így akár mi magunk is pontosan ki tudjuk számolni, hogy mennyi volt a hulladék mennyisége, mennyi lesz a várható bevételünk. A préskonténert nem látjuk mennyire telített, milyen hulladék van benne, méréséhez az átvevőre kell hagyatkoznunk.

5. Magasabb hulladék átvételi ár

A bálázott hulladék könnyen átlátható. A nagy sűrűségű,  tömör bálák esetében (nagyobb az 1 cm2-re eső nyomás), az anyag nem tágul vissza, szállítása gazdaságosabb, ezért az átvételi ára magasabb a préskonténerben gyűjtött hulladéknál.

Bálázva a hulladék készen áll a feldolgozásra. A préskonténer esetében a hulladékot az átvevő előbb szelektálja, majd bálázza!!! Plusz munka és energia szükségeltetik, az átvételi árban ez negatív értelemben nagy különbséget jelent.

6. Kedvezőbb hulladék-szállítási költség

A bálázott hulladék a legtömörebb! Az anyag nem tágul vissza, át van kötözve. A bálák könnyen tárolhatók, egymásra rakhatók. A szállítás megoldható saját szervezésben az igényeinkhez igazítva, nem vagyunk másnak kiszolgáltatva! A hulladékot minden esetben súlyra vásárolják meg tőlünk, a szállítási költséget úgy tudjuk minimalizálni, ha minél több anyagot tudunk egy „kanyarban” elszállítani. Préskonténer csak speciális multi-liftes hulladékszállító járművel cserélhető, szállítható, ha nem jönnek időben cserélni, nagyon gyorsan mindent elborít a hulladék, akadályozva a termelést, kiszolgálást.

A hulladék bálázásával a logisztikai feladatok is egyszerűsödnek