5 fontos kérdés a hulladékkezelésről

Régóta tapasztaljuk, hogy egyre szélesebb körben szembesülnek a vállalkozások a szemétproblémákkal. A felismerés ugyan megvan, de a kivitelezés sokszor még várat magára. Ezt a cikket azért írtuk, hogy segítsünk neked. Az öt legfontosabb kérdésre adunk választ, hogy jól dönthess. 

1. Milyen típusú hulladék keletkezik?

Újrahasznosítható csomagolóanyagban érkezik hozzátok az áru? Papírral, kartonnal, műanyaggal vagy mással (PET, alu, textil stb.) van probléma? Vagy csak egyszerű háztartási, azaz kommunális hulladék a fő gond? Talán mindegyikkel. Esetleg vegyesen keletkezik ilyen is, olyan is? Igazából mindegy is, hogy milyen. Egy a lényeg: tömörítsd, amennyire csak lehetséges. Az újrahasznosítható csomagolóanyagot bálákba tömörítsd, a kommunális hulladékhoz pedig használj hulladékpréseket

Hulladékkezelés a vendéglátó szektorban
2. Hol tárolod a hulladékot? 

Az üzlethelységed raktárában? Hegyekben állnak a dobozok a kukák mellett, miközben a műanyag fóliát fújja a szél a hátsó udvaron? Lehet, hogy most még nem ekkora a káosz, de rövid időn belül az lehet, ha nem változtatsz. Értékes helyek veszhetnek el azért, mert nem tudod hova rakni a laza csomagolóanyagot. Ha rendszeresen kicsordul a kukákból a kommunális szemét vagy nem túl higiénikus látványt keltve, a raktár egy sarkában gyűjtitek az újrahasznosítható hulladékot, akkor lépned kell. A bálázott hulladék egyszerűen mozgatható, kis helyen és biztonságosan tárolható. Míg hulladékprés használatával kevesebb tárolóedényre (kukára vagy konténerre) lesz szükséged, hiszen a tömörített hulladék jóval kisebb térfogatot eredményez. 

3. Mennyi időt töltesz hulladékkezeléssel?

Vágyakoztál már valaha azután, hogy bárcsak egycsapásra rendet és tisztaságot teremthetnél? Hogy az alkalmazottaknak ne kelljen munkaidőben kartondobozokon ugrálniuk vagy feleslegesen hajtogatniuk a csomagolóanyagot, a sok kukát tologatniuk? 

munka- és balesetvédelem pedig csak hab a tortán… Biztosan fontos neked is, hogy munkatársaidnak megfelelő környezetet teremthess és csökkentsd a munkahelyi kockázatokat. Az ORWAK hulladéktömörítők a legmagasabb, akár D-szintű munkavédelmet garantálnak. Nem kell a kukában ugrálni, kést használni, nem botlasz meg a földön heverő szemétben.

4. Mennyire zöld a vállalkozásod most? Mennyivel lehetne még zöldebb?
Bálázógép, hulladéktömörítő

Tudtad, hogy akár a te vállalkozásod is részese lehet a körforgásos gazdaságnak? Akkor is, ha multiról van szó, de akkor is, ha kisebb vállalkozásod van. Gondolj bele, hogy a bálázott papír újrahasznosításával mennyi facsemetét menthetnél meg. Az eldobált, egyszer használatos műanyag hulladék sokszor végül a folyóvizekben vagy az óceánokban landol. Tehetnél azért, hogy a környezetszennyezés mértéke csökkenjen.

Minden bálázott hulladék az újrahasznosítás felé vezető útra lép és garantáltan feldolgozásra kerül. A környezetvédelem mindannyiunk közös ügye. Hulladékprés használatával pedig eleget tehetsz a higiénia elvárásoknak, mivel teljesen zárt rendszerben működnek. Így a zsákba tömörített hulladék nem szivárog vagy párolog, a rágcsálók is távol maradnak. 

5. Mennyit spórolhatnál a hulladékszállításon?

Volt már olyan, hogy egy-egy hulladékelszállítási számla láttán csak fogtad a fejed? Mert ha igen, akkor biztosan kiszámoltad már, hogy éves szinten mennyit költesz arra, hogy elvigyék a szemetet. Sokszor meg inkább csak a levegőt, mert emberi erővel, még kézzel-lábbal próbálkozva sem lehet összepréselni úgy a hulladékot, hogy az a lehető legkisebb térfogatú legyen.Ha még nem számoltad ki, hogy mennyibe kerül a hulladékszállítás, akkor tedd meg. Ha pedig kíváncsi vagy, hogy mennyit spórolhatnál mindezen, keress meg minket és megmondjuk. 

Bálázógép, hulladéktömörítő
Összegezve…

Hulladék mindig lesz, ettől aligha tudsz megszabadulni. A vele járó kellemetlenségektől és a felesleges kiadásoktól viszont igen. Nézd meg a jelenlegi hulladékkezelésed és annak költségeit. Számold ki, hogy mennyit spórolhatnál. Azt is számold ki, hogy munkatársaid mennyi időt töltenek feleslegesen a hulladékkezeléssel és a bérköltségük mekkora részét takaríthatod meg. Ha segítségre vagy információra van szükséged, keress meg minket bátran. Minden kötelezettség nélkül segítünk mindenben, együtt megnézzük és kitaláljuk, hogy mi lenne számodra a legjobb megoldás. 

A bálázógépeket és hulladékpréseket kipróbálhatod ingyen, a saját környezetedben, a saját hulladékoddal. Hívj minket a +36 1 363 8888-as számon vagy írj nekünk a lenti űrlapon.