Környezetbarát hulladékkezelés fesztiválokon

Lassan vége a nyárnak, az idei utolsó fesztiválok egyike indult el a mai nappal. A 3 év kihagyás után megrendezett 6 napos Sziget az egyik legnépszerűbb és legnagyobb tömeget vonzó esemény, ahová a világ számos pontjáról érkeznek látogatók. Az óriási érdeklődésnek köszönhetően egyszerű a képlet: minél több az ember, annál több a hulladék. És minél több a hulladék, annál nagyobb a szükség arra, hogy kezeljék is valahogy. 

A Sziget apropóján összeszedtük, milyen lehetőségük van a szervezőknek arra, hogy csökkentsék a fesztiválok (vagy más kisebb-nagyobb események) ökológiai lábnyomát és miért érdemes a megfelelő hulladékkezelésre helyezniük a hangsúlyt.

Kevesebb műanyag: repohár és zéró szívószál

repohár néven ismert megoldás jó ideje működik nem csak a fesztiválokon, hanem a nagyobb létszámú embert befogadó szórakozóhelyek is előszeretettel választják ezt az opciót. A strapabíró műanyagból készült poharat egyszer kell megvenni, majd használat után másikat kérni helyette, a használtat pedig visszaadni. 

Szintén pozitívum, hogy az egyszer használatos műanyag szívószálakat 2021-ben betiltották Magyarországon. Gyakran találkozhatunk az egyel környezetbarátabb verziójával, a papír szívószállal, azonban – és pont ez a legjobb megoldás – sok helyen még ezt sem adnak az italokhoz. 

Küzdelem a csomagolóanyagokkal

A repohár rendszer önmagában egy szuper alternatíva az egyszer használatos műanyag poharak kiiktatására, ugyanakkor a csomagolóanyag hulladék keletkezésének számos más formája is van. 

Elsőként említenénk meg a napi szinten óriás mennyiségben a számos vendéglátóegységbe, pop-up store-ba érkező árut. A termékek többségét jellemzően mind műanyag fóliába vagy kartondobozokba csomagolják, így rengeteg hulladék halmozódik fel. Mindez “laza állapotban” rengeteg helyet foglal, rendetlenséget okoz, valamint a dolgozók is arra pazarolják az idejüket, hogy a kartondobozokon ugrálnak, a fóliát gyömöszölik a kukákba. 

Mondanunk sem kell, minden fesztivál óriási pörgésben telik a dolgozóknak, így ha valamire biztosan akarnak időt áldozni, az pont a „hulladékkezelés”. 

Másodszor, az üdítők, vizek és egyéb italok rengeteg PET-palackot és alumínium dobozt jelentenek, de a legtöbb étel papírba csomagolva vagy kartonból készült tálcán kerül felszolgálásra. 

Harmadszor, a legtöbb fesztivál kempingezésre is ad lehetőséget, így a több napon keresztül a fesztivál területén tartózkodó vendégek elképesztő mennyiségű szemetet termelnek. 

Azonnali megoldás: hulladéktömörítés

szelektív hulladékgyűjtő kukák már évek óta megtalálhatók a fesztiválokon, amelyeknek köszönhetően a dolgozók munkája is jelentősen egyszerűsödik. Az újrahasznosítható csomagolóanyag gyűjtése tehát biztosított. Igen ám, de a nagy mennyiségű hulladék kezelése még mindig gondot jelenthet. 

Ebben az esetben a hulladék tömörítése, tehát a csomagolóanyag térfogatának csökkentése az egyik legjobb megoldás.

Több éve már, hogy különböző fesztiválokon vagy szezonálisan nyitva tartó szórakozóhelyeken üzemelnek ORWAK eszközök, amelyek segítségével azonnal, helyben megoldható a hulladékkezelés. A dolgozóknak nem kell a kartondobozokon ugrálniuk, kukákat tologatniuk, műanyag fólia halmokat kerülgetniük. 

A csomagolóanyag hulladékból készült bálák könnyen mozgathatók, valamint a minél nagyobb arányú újrahasznosítást is lehetővé teszik. A hulladék tömörítésével drasztikusan csökkenthető a fesztiválok ökológiai lábnyoma.

Nem csak fesztiválokon

Attól függetlenül, hogy több tízezer vagy csak több száz látogatót vonz egy-egy esemény, a hulladék megfelelő kezelése mindenhol fontos feladat. A fesztiválokon, vagy a szezonálisan működő helyeken az ORWAK hulladéktömörítők bérlése tökéletes opció arra, hogy a vállalkozások zöld, környezetbarát megoldással tegyenek lépéseket egy jobb, fenntarthatóbb világ felé.