Költséghatékony hulladékkezelés a környezetvédelem jegyében

Egy olyan világban, ahol több ezer tonnányi hulladék úszik az óceánban, ahol a műanyagszennyezés évről évre egyre súlyosabb környezetvédelmi problémákat okoz és ahol még mindig nem elég az újrahasznosítás mértéke… Vajon lehet-e egy lapon említeni a környezetbarát és a költséghatékony hulladékkezelést?

A kérdés mondhatni költői, hiszen többször írtunk már arról (például itt és itt), hogy a válasz igen, a modern hulladékkezelés lehet egyszerre költséghatékony és környezetbarát. Ehhez pedig semmi másra nincs szükség, mint a megfelelő hozzáállás mellett olyan eszközökre, amelyek hosszú távon oldják meg az újrahasznosítható csomagolóanyag (vagy a kommunális hulladék) kezelésének problémáját.

A szelektív gyűjtés csak a kezdet

Tevékenységtől és mérettől függetlenül, ami közös a vállalkozásokban, az az, hogy hulladék mindenhol keletkezik. Ami eltér, az annak a mennyisége és típusa. A csomagolóanyagok számos fajtáját különböztetjük meg egymástól (erről itt írtunk korábban), ezek legtöbbje pedig újrahasznosítható. Legalábbis újrahasznosítható lenne, ha elkülönítve gyűjtenék az arra kijelölt kukákban és azok a megfelelő helyen, megfelelő módon kerülnének (újra)feldolgozásra.

A szelektív hulladékgyűjtés egy átlagos háztartásban valóban hatékony lehet a minél nagyobb arányú újrahasznosítás felé. Ugyanakkor egy vállalkozás esetében, ahol hetente akár több száz kilogramm vagy akár több tonna csomagolóanyag gyűlik össze, a hulladékok különválogatása csak a kezdet, hiszen az ilyen mennyiségű hulladék elszállítása tömörítetlen (tehát laza) állapotban rendkívül magas költségekkel – és számos további problémával – jár együtt. A szelektív gyűjtés a mennyiségtől függetlenül mindig az első lépés, amit legjobb esetben a hulladék tömörítése követ.

Hulladéktömörítés

Előny a vállalkozásnak, öröm a Földnek

Kétségtelen, hogy az értékes, jellemzően újrahasznosítható csomagolóanyag tömörítésével, a térfogat csökkentésével a hulladék megfelelő kezelésének folyamata könnyedén elindítható. Mindez a modern hulladékkezelés alapja is egyben, hiszen minél kisebb a hulladék térfogata, annál:

 • kevesebb a szállítási költség;
 • kevesebb kukára és/vagy ürítési gyakoriságra van szükség;
 • könnyebb optimálisan kihasználni a munkaerőt;
 • több időt és energiát takaríthatnak meg a dolgozók;
 • gyorsabban szűnnek meg a higiéniai problémák, munkahelyi kockázatok és
 • annál inkább megvalósítható a környezetbarát hulladékkezelés.

Ezek azok az alapvető előnyök, amelyeket minden vállalkozás azonnal élvezni kezdhet, ha az újrahasznosítható csomagolóanyag kezeléséhez bálázógépet, a kommunális hulladékhoz pedig hulladékprést használ.

Ha pedig az ezekből származó környezetvédelmi szempontból fontos további előnyöket vizsgáljuk, akkor az alábbiakhoz jutunk el:

 • Minél kevesebb kukában fér el ugyanaz a hulladékmennyiség, annál kevesebbszer kell üríteni azokat, így jelentősen csökkenthető a környezetszennyezés, például a kukás autók CO2 kibocsátásának mértéke.
 • A csomagolóanyagok szelektív gyűjtésével tovább növelhető az újrahasznosítási arány mind helyi, mind globális szinten.
 • Minél nagyobb ugyanis az újrahasznosítás aránya, annál kevesebb új nyersanyagra lesz szükség. Így a környezetromboló tevékenységek mértéke (pl. fakivágás, illegális hulladéklerakás, tengerek és óceánok szennyezése stb.) rövid és hosszú távon egyaránt mérsékelhetők.
 • Minél több csomagolóanyagot hasznosítanak újra, annál hatékonyabb tud működni a körforgásos gazdaság.
 • Minél több vállalkozás vesz részt a körforgásos gazdaságban, minél többen törekszenek az újrahasznosításra és az újra felhasználásra, annál gyorsabban állítható meg környezetünk (felesleges) rombolása.
 • A növekvő megtakarítások további fejlesztéseket fedezhetnek, így például a már meglévő eszközök korszerűsítésével vagy új, energiatakarékos eszközök beszerzésével még zöldebbé tehető a vállalkozás.

Egy kis érdekesség: a Zero Waste Europe megbízásából készült egy beszámoló, amelyből kiderült például, hogy 1 tonna műanyag újrahasznosításával 500 kg CO2 kibocsátást lehet megtakarítani. Ha azonban 1 tonnával kevesebb műanyagot állítanak elő, az 6-szor kevesebb CO2 kibocsátást eredményezne.

Hulladéktömörítéssel a költségcsökkentésért és újrahasznosításért

Ha van egy olyan megoldás, amivel nem csak a minél nagyobb arányú újrahasznosítást érhetjük el, hanem a költségeinket is csökkenthetjük, de akár plusz bevételre is szert tehetünk, akkor kijelenthetjük, hogy a környezettudatos és költséghatékony hulladékkezelés nem csak elméletileg, hanem gyakorlatilag is teljességgel megfér egymás mellett.

Sokszor mondjuk, hogy az újrahasznosítható csomagolóanyag érték, hiszen bálázott formában a nagy sűrűségű, ideális súlyú és méretű bálák igen kedvező feltételekkel értékesíthetők. ORWAK bálázógép használatával, az újrahasznosítható csomagolóanyagok bálázásával a körforgásos gazdaságban való részvétel is biztosított.

Azoknál a vállalkozásoknál, ahol kommunális hulladék keletkezik és azt szabvány edényekbe gyűjtik, hulladékprés használatával töredékére csökkenthető a térfogat. Azzal, hogy az ORWAK hulladékprések a hulladék térfogatát min. 1:4-1:8 arányban tömörítik, a szállítási költségek is jelentősen, akár 65%-kal csökkenthetők. Ha ugyanis 4-szer lassabban telnek meg a kukák, akkor az elszállítás gyakorisága redukálható, ahogyan végül a szükséges kukák darabszáma is.

Amikor tehát azt mondjuk, költséghatékony hulladékkezelés, akkor egy olyan hulladékkezelési megoldásra gondolunk, ami rövid idő alatt megtérül, adott esetben plusz bevételi forrásként jelenik meg. Plusz bevétel pedig lehet az is, amit egyszerűen csak nem költünk el, tehát a megtakarításainkat növeljük vele.

Narancssárga eszközökkel a zöld hulladékkezelésért

32 éves hazai, 50 éves nemzetközi tapasztalattal és közel 3500 üzembe helyezett ORWAK hulladéktömörítővel a hátunk mögött, tudjuk, hogy a megfelelő hulladékkezelésnek a térfogat csökkentése az egyik legfontosabb mozzanata. Ahogy feljebb is írtuk, mindez nem csak a vállalkozásokra nézve, hanem a környezet számára is jelentős pozitív hatással bír.

Az ORWAK bálázógépek és hulladékprések azonnali, költséghatékony megoldást jelentenek a hulladékkezelési problémákra. Több mint 2100 hazai vállalkozás már letette a voksát a környezetbarát és a modern hulladékkezelés, a megbízható, svéd minőségű ORWAK eszközök mellett.

Leszel a következő?

Ha felkeltettük az érdeklődésed, írj nekünk a lenti űrlapon keresztül vagy az info@orwak.hu címre és kérj tőlünk ingyenes konzultációt, próbáld ki az ORWAK hulladéktömörítőket feltételek és kötelezettségek nélkül!