Sikertörténetek: komplex hulladékkezelési megoldás egy élelmiszerláncnál

Egy élelmiszerüzlet hulladékkezelése nagy kihívást jelent. A képlet egyszerű: minél nagyobb a forgalom egy üzletben, annál több árura van szükség, ami rengeteg csomagolóanyag hulladékot termel.

Egy ilyen esetben egyértelmű, hogy hosszú távon nem fenntartható, hogy az alkalmazottak bajlódnak a szemét-kérdéssel. Márpedig gyakran rájuk hárítják az ezzel kapcsolatos feladatokat, aminek eredménye, hogy a saját feladataikkal nem vagy csak alig tudnak foglalkozni, a munkahelyi kockázatokról nem is beszélve.

A nem megfelelő hulladékkezeléssel ugyanis számos probléma jár együtt, mint például a magas hulladékszállítási költségek; a dolgozók idő- és energiahiánya; a kevés szabad hely; a rendezetlen munkakörnyezet; a túlcsordult kukák, konténerek látványa.

Mindezek megoldására a legjobb, ha az újrahasznosítható csomagolóanyagot már a keletkezés helyén, azonnal tömörítik. Ebben segítenek világszerte az ORWAK hulladéktömörítők több mint 50 éve a vállalkozásoknak.

Élelmiszerüzlet hulladékkezelés: egy komplex megoldás

Egy több mint 80 üzlethelységgel operáló élelmiszerláncnál probléma volt, hogy az egyes üzletek alapterülete nagyon kicsi, nem igazán férnek el. Többek között ezért is merült fel az ötlet, hogy valamit kezdeniük kell a csomagolóanyaggal, mert a hulladék-kupacok feleslegesen foglalták az értékes területet. Az üzletekbe végül a legkisebb hulladéktömörítő került, az új ORWAK 3110 kis bálázó.

A kis helyigényű bálázógép napi használatban van: a dolgozók a bálázó kamrájában folyamatosan tudják gyűjteni a hulladékot, így az addig sem foglalja a helyet. Jellemzően a hullámkarton és műanyag fólia csomagolóanyagokat tömörítik bálákba, amiket a bálázóhoz tartozó bálamozgató kiskocsival tudnak könnyedén mozgatni.

Új ORWAK bálázógép élelmiszerüzletben csomagolóanyaghoz

A központi raktár helyzete

Az üzleteken kívül azonban még egy helyen meg kellett oldani a hulladékkezelést: a központi raktárban. Az áru ugyanis ide, az elosztó helyként is funkcionáló raktárba érkezik meg. Itt a dolgozók gyakran megbontják az óriási csomagokat, majd újracsomagolják őket, hogy kiszállítsák a szükséges mennyiségeket az egyes üzletekbe.

Szerencsére itt már jóval nagyobb terület áll rendelkezésre, ezért két ORWAK bálázógép is került egymás mellé. Egy ORWAK POWER 3420, amivel raklap méretű, nagy sűrűségű, kb. 300-400 kg súlyú bálákat tudnak készíteni, valamint egy háromkamrás ORWAK MULTI 9020S. Utóbbi előnye, hogy a különböző hulladékot kamránként elkülönítve, szelektíven tudják gyűjteni, majd a kamrák fölött a présfej mozgatásával azonnal bálákba tömöríthetik a csomagolóanyagokat.

A központi raktár ezzel a két bálázóval tulajdonképpen egy “mini újrahasznosító üzem” is lett egyben, hiszen minden egy helyen történik: a beérkező áru szétbontása, az újracsomagolás, a szelektív gyűjtés, majd a bálázás. Ez a hatékony folyamat lehetővé teszi a vállalkozásnak, hogy rengeteg költséget takarítsanak meg, valamint időt és energiát spóroljanak a dolgozóknak.

Nagy teljesítményű bálázógépek egy központi raktárban

Ha vállalkozásodnál probléma a hulladékkezelés, a lenti kapcsolati űrlap kitöltésével tudod felvenni velünk a kapcsolatot. Ismersz valakit, akinek érdekes lehet ez az esettanulmány? Ne habozz megosztani vele a cikket!