Tündérmesébe illő sztori egy húsipari cégnél

Egy jó nevű húsipari üzemben gyártott termékekkel szinte minden bolt vagy nagyobb áruház polcain találkozhatunk nap mint nap. Vásárlóként csak az ínycsiklandó árut látjuk, a gyártás folyamán azonban több probléma is adódott a papír és műanyag csomagolási hulladék kezelésével. Nagyon sokféle műanyag fólia keletkezett, amit nehéz szétválogatni és hasznosítani. Minden papír és fólia hulladék egy 5 m3-es nyitott konténerbe került és a műanyag hulladék lerakóba történő elszállításáért komoly összegeket fizettek.

Az ORWAK szakértő kollégái segítségével most már válogatás nélkül, az összes fólia bálákba tömörítve lerakó helyett olyan hasznosító céghez kerül, ahol az egészet fel tudják dolgozni és terméket gyártanak belőle. Erre azonban a logisztikai költségek miatt csak az ORWAK 3110 típusú bálázógép használatával nyílt lehetőség, hiszen a lényegesen kisebb térfogatú, raklapra is könnyen és gazdaságon rakható bálák szállítása drasztikusan lecsökkentette ezeket a költségeket.

S ha már a fóliát bálázták és szembesültek a pozitív hatásokkal, a papír hulladékot is elkezdték bálákba tömöríteni. Ebben a formában a papír szintén kisebb helyet foglal, a szél sem nem kezdi ki a bálákat és hordja szét a papírt, s nem mellékesen magasabb összegért veszik át a papír hulladékot bálázva, tehát anyagilag is többet hoz a cég számára.

Bálázógép, hulladéktömörítő
ORWAK 3110 bálázógép, hulladéktömörítő

Az ORWAK 3110bálázó gép hadrendbe állításával a korábbi hulladékkezelési nehézségeiket átadták a múltnak, ráadásul még környezettudatosabbak is lettek azzal, hogy hasznosításra kerülnek a korábban lerakóba jutó műanyag hulladékok. Arról nem is beszélve, hogy az eszköz hihetetlenül rövid idő “kitermelte” a beszerzési költségeit.