Papírhulladék hasznosítása 5 lépésben

A modern hulladékkezelés, tehát az újrahasznosítható csomagolóanyag hulladék tömörítése nem csak megkönnyíti a vállalkozásod mindennapi működését és megszabadít az állandó szemét-gondoktól, hanem számos, többek között pénzben is mérhető előnnyel jár. 

Még mielőtt azonban szót ejtenénk ezekről az előnyökről, foglalkozzunk azzal a kérdéssel, ami a legtöbb laikus fejében először merül fel:

Miért kell egyáltalán tömöríteni a hulladékot? 

Nos, a választ részletesen ebben a cikkünkben fejtegettük korábban, de röviden nagyjából erről van szó:

A bálázógéppel történő hulladéktömörítés, azon belül is (jellemzően) az újrahasznosítható csomagolóanyagok térfogatának csökkentése a legjobb módja annak, hogy felszámold a vállalkozásod hulladékkezelési problémáit. 

Mire gondolunk ezalatt? 

  • a magas hulladékkezelési költségekre (tárolás, mozgatás, szállítás);
  • a túlterhelt dolgozókra, akik nem a saját feladataikkal foglalkoznak;
  • az idő- és energiahiányra, ami az alkalmazottak teljesítményére van negatív hatással;
  • a rendetlenségre és a higiéniai problémákra;
  • a bírságoktól való rettegésre, amit a nem megfelelően tárolt hulladék miatt kaphatsz (gyakrabban, mint gondolnád).

Ezek közül már egy is épp elég nagy probléma rövid és hosszú távon egyaránt, hát még akkor, ha több gonddal kell egyszerre megküzdeni. 

Bálázógép használatával (vagyis a hulladék tömörítésével)  ezek a problémák azonnal, helyben megszüntethetők. 

Az újrahasznosítható csomagolóanyagok, leggyakrabban a papír, a karton és a műanyag tömörítésével, azaz a hulladék térfogatának csökkentésével arányosan a hulladékkezelési költségek is drasztikusan csökkennek majd. 

A laza állapotban gyűjtött és hulladékként szállított értékes csomagolóanyag szállításáért horror összegeket kérhetnek el a szolgáltatók. Ezzel szemben, ha a csomagolóanyagot nagy sűrűségű bálákba tömörítik, úgy 10-szer több hulladék szállítható el egyszerre, aminek köszönhetően a szállítási költségek is tizedére csökkennek majd.

Az egyszerűsített matek kedvéért: 

Általánosságban elmondható, hogy ha eddig havi 100.000 Ft-ba került a hulladékszállítás, akkor ORWAK bálázógép használatával már csak havi 10.000 Ft-ba fog, így a megtakarításod 90.000 Ft lesz. 

És ez még csak a pénzben mérhető előnyök egyik része… 

Rejtett költségek

Belegondoltál már abba, hogy mennyi munkaidőt pazarolnak el a dolgozók azzal, hogy a hulladékkal foglalkoznak? Dobozokat vagdosnak, kukákat tologatnak, a papírhulladékkal bajlódnak… Ez nem csak rengeteg energia, hanem sok-sok idő is. 

Mindannyian tudjuk, hogy az idő pénz. Hát még akkor, ha vállalkozásról van szó és az alkalmazottakat Te fizeted. 

A másik nagyon gyakran elhanyagolt költségtényező a tárolás: ha tömöríted a hulladékot, akkor ugyanaz a hulladékmennyiség kisebb helyen is elfér majd, és nem fog értékes területet elpazarolni a kupacokban, balesetveszélyesen gyűjtött csomagolóanyag – ami ráadásul bálázva értékes alapanyag. A dolgozóknak nem kell többé a kukákat jobbról balra, aztán balról jobbra tologatniuk, hogy helyet szabadítsanak fel, így megint csak pénzt spórolsz meg.

Karton papír bála

A két leggyakoribb csomagolóanyag a papír és a műanyag, ezért logikus, hogy a felvásárló cégek is ezeket az anyagokat részesítik előnyben, ha a bálák értékesítéséről van szó. A papír különösen értékes alapanyag – de csak akkor, ha tudod, hogy mi kell az átvevőnek! Amennyiben sok papírhulladékod van, így tudsz belőle pénzt csinálni mindössze 5 egyszerű lépésben:

1. lépés: Számolj

A modern hulladékkezelés több ponton is csökkentheti a költségeidet és növelheti a bevételeidet – ezt azonban érdemes pontosan kiszámolni. 

Ha költséget szeretnél csökkenteni a hulladéktömörítéssel, akkor előbb számold ki azt, hogy mennyit költesz jelenleg hulladékkezelésre. Ebbe beletartozik a hulladékszállítás díja, a dolgozók feleslegesen a szemétre pazarolt munkaideje, a “szemétnek bérelt” plusz hely a raktárban, illetve az esetleges bírságok, amiket a nem megfelelően tárolt hulladék miatt kaptok.

Bevételi oldalon a megfelelően tömörített hulladék átvételi árával számolhatsz, ami – bár folyamatosan változik, akár egy devizaárfolyam – átlagolással jó közelítéssel megbecsülhetővé teszi, hogy mennyi pénzt fogsz kapni a tömörített bálákért. 

2. lépés: Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!

Nemcsak az újrahasznosítás, hanem a modern hulladékkezelés első lépései közé is a szelektív hulladékgyűjtés tartozik. Evidensnek tűnik ugyan, mégis gyakran tapasztaljuk, hogy a kommunális szemét az értékes, újrahasznosítható csomagolóanyaggal keveredik, mindent egyféle kukában gyűjtenek. 

Ahogy már írtuk, a különböző hulladéktípusok külön-külön gyűjtése nemcsak a hulladékkezelési folyamatokat egyszerűsíti le, hanem bevételi lehetőséget is jelenthet. Az olyan újrahasznosítható csomagolóanyagokból, mint például a papírból, kartonból vagy műanyagból készült bálák kedvező feltételekkel értékesíthetők, ha a piacnak szüksége van rá – de erről egy kicsit később. 

Papírhulladék hasznosítása

3. lépés: Válassz megfelelő bálázógépet!

Minden vállalkozás más és más, épp ezért tudjuk, hogy ami az egyik cégnél bevált, az nem biztos, hogy a másiknál is működni fog. 

A bálázógép kiválasztásához a következő néhány tényezőt szükséges figyelembe venni: 

  • a keletkező csomagolóanyag típusa (pl. újrahasznosítható vagy sem, egy vagy többféle keletkezik egyszerre, szennyezett-e vagy sem, stb.) 
  • a keletkező csomagolóanyag mennyisége (pl. melyik anyagból mennyi keletkezik egyszerre, változó-e a termelődő hulladék mennyisége vagy állandó, stb.) 
  • a vállalkozás helyi adottságai (pl. kültérre vagy beltérre kerül a bálázógép, mekkora szabad hely van a bálázógép telepítésére, kik fogják használni az eszközt, stb.) 

Ha nem tudod, melyik bálázógép lenne a megfelelő neked, egy ingyenes konzultáció keretein belül szívesen ismertetjük veled a lehetőségeket. 

4. lépés: Értékesítsd a kész báláidat!

A bálázógéppel készült, nagy sűrűségű, tömör bálák kedvező piaci feltételek mellett értékesíthetők a hulladékfelvásárló- és feldolgozó vagy a hulladék újrahasznosításával foglalkozó cégeknek. 

A bálák értékesítése plusz bevételi forrás is egyben, az átvételi árat mindig az aktuális piaci helyzet és a kereslet-kínálat határozza meg. Általánosságban véve, ha a feltételek adottak (tehát a piacnak és a papírgyáraknak szüksége van papírra, hogy még több új papírt készítsen), akkor a 2022 nyári árakat alapul véve kb. 35-65 Ft/kg között mozog. 

Ha olyan bálázógéppel készítesz bálákat, amivel a kisebb-közepes mennyiségű papírhulladékból kb. 100 kg-os vagy ez alatti bálák készülnek, akkor felvásárló cégeknek érdemes értékesíteni ezeket. Ha ipari, tehát kb. 400-500 kg-os bálákat készítesz például raklapos ORWAK POWER bálázógéppel, akkor szintén értékesítheted a felvásárlóknak, de közvetlenül a papírgyárakkal is megállapodhatsz. 

Ha többet szeretnél tudni a papírhulladék értékesítéséről, kattints ide.

5. lépés: Élvezd a hulladéktömörítés minden előnyét!

Ahogy feljebb is írtuk, a modern hulladékkezelésnek rengeteg előnye van. Mindezekben a legjobb közös pont az, hogy azonnal elkezdheted élvezni ezeket, ha a hulladéktömörítés mellett teszed le a voksod. 

Minél kisebb ugyanis a hulladék térfogata, annál kevesebb lesz vele a macera. A laza állapotban, nem biztonságosan gyűjtött újrahasznosítható csomagolóanyag rengeteg problémát jelenthet a vállalkozásoknak. 

A papírhulladék hasznosítása nemcsak a vállalkozásodnak és a pénztárcádnak, hanem a bolygónak is jót tesz. Gondolj csak bele: minél kevesebbszer jön a kukás autó, hogy elszállítása a papírhulladékot tőled, annál inkább csökken a CO2 kibocsátás. Minél több papírt hasznosítanak újra, annál kevesebb fát kell majd kivágni. És minél nagyobb a hulladék újrahasznosításának aránya, annál kevesebb elsődleges nyersanyag felhasználására van szükség új termékek előállításához. 

A modern hulladékkezelésre váltást lehet halogatni, csak nem feltétlenül éri meg, hiszen nem csak a hazai, hanem az EU-s szabályozások is a fenntartható, környezetbarát hulladékkezelésre, valamint a körforgásos gazdaságban való minél nagyobb szerepvállalásra ösztönzik a vállalkozásokat.

Ha úgy érzed, másnak is hasznára lehet ez a cikk, kérlek, oszd meg vele, hogy minél több emberhez eljusson, hogy miért fontos és hogyan működik a papírhulladék professzionális hasznosítása.