5 tanács hulladéktömörítő beszerzése előtt

Ha az újrahasznosítható csomagolóanyag vagy a kommunális hulladék gondot okoz a vállalkozásodnál, akkor nagyjából két opciód van. Az egyik, hogy minden marad úgy, ahogy van, tovább idegeskedsz a magas hulladékkezelési költségek, a helyhiány, az állandó munkahelyi kockázat, a rendetlenség és a dolgozók időpazarlása miatt. A másik pedig, hogy hulladéktömörítő használatával azonnal, helyben felszámolod az összes hulladékkezelési problémádat. 

Utóbbi sokkal jobban hangzik, ugye? 

Nos, ehhez semmi másra nincs szükséged, csak az elhatározásra és egy megbízható hulladéktömörítőre. Plusz arra az 5 hasznos tanácsra, amiket összegyűjtöttünk azért, hogy megkönnyítsük a dolgod a modern hulladékkezelésre váltásban. 

1. Mérd fel a jelenlegi hulladékkezelésed!

Ha nagyon feketén és fehéren nézzük, a hulladékkezelést lehet jól vagy nem jól csinálni. Ilyen szőrös szívű kijelentést viszont nem szívesen teszünk, hiszen tudjuk mi is, hogy ennél azért sok esetben jóval árnyaltabb a helyzet. 

Például, sok vállalkozásnál a szelektív hulladékgyűjtés már működik, tehát az értékes újrahasznosítható csomagolóanyagot és a más típusú (például kommunális) hulladékot külön gyűjtik. Ehhez többféle gyűjtőedényt (kukát, konténert) használnak, amit a szolgáltató rendszeresen elszállít – horror összegekért.

A szelektív gyűjtés már önmagában is egy szuper kezdés. Ha ugyanis hulladéktömörítő használatára kerül majd a sor, a különböző hulladékokat így is, úgy is szét kell válogatni, hiszen

az újrahasznosítható csomagolóanyagot bálázógéppel, a kommunális hulladékot pedig hulladékpréssel lehet minél kisebb térfogatúra tömöríteni.

Mindkét esetben a hulladék térfogatának csökkenésével arányosan, jelentősen csökken majd a hulladékszállítási költség is, hiszen a kukák lassabban telnek meg, így azok ürítési gyakorisága és/vagy darabszáma drasztikusan redukálható. 

Bálázógépek, hulladéktömörítők, modern hulladékkezelés, ORWAK bálázó

Másik példa, hogy a cégnél már zajlik egyfajta “hulladékkezelés”, csak nem épp a leghatékonyabb: a dolgozók ugrálnak a kartondobozokon, műanyag fóliát gyömöszölnek, hullámkartont aprítanak, kukákat tologatnak. 

Ez a procedúra felesleges idő- és energiapazarlás, hiszen a dolgozók munkaidőben a szemét-ügyekkel foglalkoznak a saját feladataik helyett. Sőt, a “kézi hulladéktömörítés” még balesetveszélyes is, ami munkavédelmi szempontból erősen megkérdőjelezhető. Ezzel szemben hulladéktömörítő használata mellett minimális munkaerőre van szükség, az ORWAK bálázógépek és hulladékprések pedig maximális munkabiztonságot garantálnak a kezelőknek. 

A nem megfelelő hulladékkezelés tehát számos problémát okoz: magas hulladékkezelési költségeket (szállítás, tárolás, mozgatás), az alkalmazottak idő- és energiapazarlását, helyhiányt és rendetlenséget, higiénia problémákat és így tovább. 

Ha ezek közül akár csak egy is jelentkezik a vállalkozásodnál, akkor biztosan benned is felmerült már, hogy valamiféle változásra van szükség. És elég sürgősen.

Első körben az alap hulladékkezelési folyamatokat (pl. gyűjtés, tárolás) érdemes lehet újratervezni. Második lépésként fel kell mérni, hogy a keletkező hulladék típusa és mennyisége szerint milyen hulladéktömörítőre lesz szükség a jövőben.

Hulladéktömörítő, hulladéktömörítés, bálázógép, hulladékprés

2. Tájékozódj: mire jó egy hulladéktömörítő?

Sőt, egy kérdéssel előrébb kezdjük: mégis miért kell az újrahasznosítható csomagolóanyagot vagy a kommunális hulladékot tömöríteni? 

A részletes választ ide kattintva olvashatod, de röviden összefoglalva azért, mert

laza állapotban a hulladék rengeteg problémát okoz. 

Többek között az előbb már említett gondokat, tehát: 

  • magas hulladékkezelési (tárolás, szállítás, mozgatás) költségeket, 
  • a dolgozók idő- és energiapazarlását a szemét-ügyekre, 
  • a hulladék-hegyek, a sok kuka/gyűjtőedény rengeteg értékes területet foglal el, 
  • állandó a rendetlenség, higiéniai problémák jelentkeznek, 
  • a hulladéktárolás baleset- és tűzveszélyes,

… és így tovább.

Számos hazai vállalkozás küzd (mérettől és tevékenységtől függetlenül) napi szinten a folyamatosan, kisebb-nagyobb mennyiségben termelődő újrahasznosítható csomagolóanyag és/vagy a kommunális hulladék okozta problémáktól. 

Egyértelmű tehát, hogy a laza állapotú hulladékkal valamit kezdeni kell. A leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás pedig nem más, mint a hulladéktömörítés, tehát a különböző típusú hulladékok térfogatának csökkentése bálázógéppel vagy hulladékpréssel. 

Bálázógépre akkor van szükség, ha jellemzően újrahasznosítható csomagolóanyag vagy más gyártás, termelés során keletkező hulladékot kell kezelni. A bálázógépekkel kapcsolatosan már írtunk egy részletes cikket, amit ide kattintva olvashatsz el.

A csomagolóanyag típusától és mennyiségétől függően számos ORWAK bálázógép áll partnereink rendelkezésére, amelyek azonnal megoldják a vállalkozások hulladékkezelési problémáit. 

Ha kommunális hulladék keletkezik, amit (szabvány) kukákban vagy különböző gyűjtőedényekben gyűjtenek, ezeket pedig hetente akár többször is üríti a szolgáltató, akkor hulladékprésre van szükség. Az ORWAK hulladékprések 1:4-1:8 arányban tömörítik közvetlenül a szabvány (240 l – 1100 l) kukákba vagy műanyag zsákba a hulladékot.

Mivel az egész procedúra egy teljesen zárt rendszerben történik, ezért a higiénikus hulladékkezelés azonnal megvalósítható. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy hulladékprés használatával a költségek akár 60-80%-a megtakarítható.

bálázógép, hulladéktömörítő, bálázó

3. A hulladéktömörítés alapja: legyenek céljaid!

Mi számodra a legfontosabb a modern hulladékkezelésben? Hogy minél többet spórolj a hulladékkezelési költségeken? A munkaerő-kihasználáson változtatnál és a dolgozóknak nyernél időt, hogy a valódi feladataikkal tudjanak foglalkozni a munkaidejükben? Helyet szabadítanál fel a raktárban vagy értékesítenéd a kész bálákat? Esetleg neked is a környezetvédelem és az újrahasznosítás a szívügyed? 

Legyen szó bármelyikről is, a modern hulladékkezelésben az a legjobb, hogy 

nem kell csak egy célt kiválasztanod, mert mindegyik egyszerre megvalósítható. 

ORWAK hulladéktömörítő használatával minden előnyt azonnal és egyidőben élvezhet nem csak a vállalkozásod, hanem a dolgozóid és a pénztárcád is. A hulladék térfogatának csökkentésével ugyanis nem csak pénzt spórolsz, időt és energiát takarítasz meg az alkalmazottaknak, hanem értékes helyet szabadítasz fel például a raktárban. A kész bálák értékesítésével részt vehetsz az újrahasznosítási folyamatokban és a körforgásos gazdaságban (katt ide).

Raklap, bála, bálázógép, hulladéktömörítő

4. Kérj tőlünk ingyenes tanácsadást!

Mivel az előbbi 3 pontban részleteztük a legfontosabb tudnivalókat a hulladéktömörítéssel és az ehhez használható eszközökkel kapcsolatosan, így mostanra csak egy dolog maradt hátra: a kapcsolatfelvétel

Erre azért van szükség, mert több mint 60+ ORWAK bálázógép és hulladékprés (illetve ezek különböző kivitele) áll partnereink rendelkezésére. Laikusként pedig elég nehéz eldönteni, hogy pontosan melyik hulladéktömörítő lehet a megfelelő a vállalkozásodnak, valamint melyik eszköz milyen mennyiségű és típusú hulladék kezelésére alkalmas.

Az ingyenes tanácsadás során szakértő kollégánk munkanapokon még a megkeresés napján, de legkésőbb 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot. 

Egy rövid telefonbeszélgetést vagy akár személyes találkozót követően, biztos lehetsz abban, hogy a számodra legmegfelelőbb megoldást fogjuk ajánlani. Minden ajánlatunk egyedi és vállalkozásra szabott, különböző konstrukciókkal, így biztos, hogy közösen megtaláljuk a legjobb opciót.

5. Próbáld ki ingyen!

Ha szeretnél saját magad meggyőződni az ORWAK hulladéktömörítők hatékonyságáról és megbízhatóságáról, akkor ajánljuk az ingyenes próba lehetőségét, amit feltételek és kötelezettségek nélkül igénybe vehetnek partnereink. Így saját környezetben, saját hulladékkal tesztelheted a kiválasztott bálázógépet vagy hulladékprést. 

Egy másik lehetőség, hogy már meglévő partnerünknél működés közben nézed meg a hulladéktömörítőket. 33 éves hazai tapasztalattal és több mint 3500 hazai felhasználónál folyamatosan üzemelő ORWAK eszközökkel a hátunk mögött biztosan mondjuk, hogy találunk olyan partnert, akinél a vállalkozásodhoz hasonló tevékenységet folytatnak.

bálázógép, hulladéktömörítő, bálázó

Amennyiben bármilyen kérdésed merülne fel a hulladéktömörítő eszközök előnyeivel, gazdaságosságával vagy hatékonyságával kapcsolatosan, esetleg személyes találkozót, helyszíni bejárást vagy feltételek és kötelezettségek nélküli próbát szeretnél, mindenképp kérj tőlünk ingyenes tanácsadást.  

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad, ne habozz megosztani másokkal is a lenti gombok segítségével!